Anlaşmalı boşanma özellikleri Türk Medeni Kanunu ile belirlenmiştir. Evlilik birliği temelinden sarsılırsa, anlaşmalı boşanma nasıl olacağı 166 maddenin 3. Fıkrasında geçer.
Anlaşmalı boşanma davası açılması için evlilik en az 1 sene sürmüş olmalıdır. Eğer 1 seneden daha az süren bir evlilik var ise anlaşmalı boşanma olmaz. Taraflar böyle bir durum söz konusu olduğu zaman şiddetli geçimsizlik sebebi ile boşanabilirler.
Anlaşmalı Boşanma Olmasının Şartları Nelerdir?
Anlaşmalı boşanma olması için eşlerin ikisinin de birlikte başvuru yapmaları gerekir. Birlikte başvuru yapılmadığı durumda bir eşin diğer eşin davasını kabul etmesi gerekir. Hakim anlaşmalı boşanma davalarında her iki tarafı bizzat dinler ve iradelerinin serbest olduğuna karar verir. Anlaşmalı boşanmada her iki taraf avukat desteği alıyor dahi olsa, eşlerin muhakkak mahkemeye bizzat katılmış olmaları gerekir.
Boşanma konusunda iradeleri olmadığı düşünüldüğü takdirde,taraflar anlaşmalı olarak boşanamazlar. Taraflar ortak çocuk var ise çocuk ya da çocukların durumu ile ilgili kendi aralarında ortak bir anlaşmaya varmış olmalılardır.
Boşanmadan kadınların etkilenmesi oldukça normal bir durumdur. Boşanma süreci kadın erkek fark etmeksizin zorlu bir süreçtir. Kadınların daha duygusal olmaları nedeni ile kadınlar bu süreçte daha zorlu zamanlar geçirebilmektedirler.
Ne var ki, bir olaya üzülüyor olmamız o olayın bizim için kötü olduğu anlamına gelmez. Diğer bir değişle boşanmış olmak aslında bizim iyililiğimiz için olmuş olabilir.
Boşanma psikolojisine girmemek, kendinizi iyi hissetmek, bu zorlu sürecin sonuçlarını daha iyi yönetebilmek için yapabileceğiniz bir takım şeyler var.
Boşanan kadınlar boşanma sonrasında desteğe ihtiyaç duyabilirler. Bu kadınların güvendiği bir arkadaş, bir komşu, bir aile üyesi ve hatta profesyonel bir kişi olabilir. Bu dönemde eğer kendinizi kötü hissediyorsanız, psikologdan yardım almaktan çekinmeyin.
Bu süreçte kendinizi sevdiğiniz işler ile meşgul edin: spor yapın, müzik dinleyin, kitap okuyun, resim yapın. Göreceksiniz aktif olarak bir şeylerle uğraştığınız zaman beyniniz otomatikman istenmeyen düşünceleri silecektir.
Geçmişteki yanlışlara, istenmeyen olaylara odaklanmayın. İlerisi için plan yapmaya başlayın.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?