Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?Anlaşmalı boşanma davası açma şartları, aile hukuku kapsamında görülen bu davalarda gerekli hukuki koşulların oluşmasında esas kriter olarak ele alınan hükümleri barındırmaktadır.

Evlilik birliğini sonlandırmak isteyen eşlerin, boşanmanın getirdiği tüm maddi ve manevi sonuçlar üzerinde ortak olarak anlaşmaya vardıkları ve bu sonuçlar altında boşanmaya karar verdikleri bir boşanma davası türü olan anlaşmalı boşanma davalarının açılmasında dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar bulunmaktadır.

Bu yazımızda anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır sorusunun yanıtlarına ilişkin detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanma hususu, Türk Medeni Kanunu’nun 163. maddesinin 3. fıkrasında açık ve net bir şekilde düzenlenmiştir.

Buna göre eşlerin birlikte başvurarak veya bir eşin yapmış olduğu başvuru talebini diğer eşin kabul etmesi şeklinde evlilik birliğinin temelinde sarsılmış olması kabul edilmektedir.

Bu şartlar altında yetkili aile mahkemesi hakiminin boşanmaya yönelik karar verebilmesi için hakimin, tarafları bizzat dinleyerek boşanmalarında ortaya çıkan iradelerin hukuki usul ve esaslara uygun olup olmadığını değerlendirmesi gerekmektedir.

Bu uygunluk derecesinde etkili olan belge de muhakkak anlaşmalı boşanma protokolü belgesidir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Açma Şartları Nelerdir?

Her hukuki uygulamada olduğu gibi anlaşmalı boşanma davası açma taleplerinde de karşılaşılan birtakım hukuki prosedürler mevcuttur. Buna göre söz konusu şartlardan en az birinin yerine getirilmemesi durumunda yetkili aile mahkemesi hakimi, tarafına yapılan başvuruyu hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle usulen reddetmektedir.

Türk Medeni Kanunu’nun ilgili maddelerinde yer alan hükümlere göre anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için birtakım koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunlar;

  • Eşlerin en az 1 yıl boyunca evli kalmış olmaları gerekmektedir.
  • Eşlerin beyanları hakim tarafından dinlenilmeli ve boşanma kararlarında özgür iradelerine başvurmaları gerekmektedir. Dolayısıyla anlaşmalı boşanma davalarında mahkeme duruşmasına eşlerin katılım göstermesi zorunlu bir gerekliliktir.
  • Eşlerin boşanma kararının ardından gündeme gelen maddi ve manevi tüm sonuçlar üzerinde mutabakata varmaları gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır 2019 yılında da yanıtları aranan aile hukuku kapsamındaki sorulardan biridir. Görüldüğü üzere kanunen belirlenmiş olan şartların oluşması durumunda anlaşmalı boşanma davası açılabilmektedir.

Anlaşmalı boşanma davaları da diğer aile hukuku konuları kapsamında kabul edildiğinden yetkili aile mahkemesinde açılmalıdır. Bu noktada karşılıklı anlaşmalı olarak boşanmak isteyen evli çiftler, ikametlerinin bulunduğu ilin adliyesinde bulunan yetkili aile mahkemesine şahsen veya avukatlarına verecekleri vekalet aracılığıyla başvuruda bulunabilme hakkına sahiptir.

Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır sorusunun detaylı yanıtları için hukuk büromuzda görev yapan uzman aile hukuku avukatlarımızdan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

BİZE ULAŞIN