Anlaşmalı Boşanma Nasıl Açılır? Anlaşmalı boşanma davaları, boşanmak isteyen çiftler arasında en çok tercih edilen boşanma davası türüdür. Bu dava sonucunda her iki tarafta kesin sonuca süreç uzamadan ulaşabilir. Anlaşmalı boşanma davaları tür bakımından diğer boşanma davalarında olduğu gibi aile hukuku alanına girer. Bu boşanma tipi en hızlı sonuç veren davadır.
Anlaşmalı boşanma davaları için yetkili mahkeme, yetkili Aile Mahkemesi ya da aynı işlevi gören Asliye Hukuk Mahkemesi’ne verilecek bir anlaşmalı boşanma dava dilekçesi, dava protokolü ve ekleri ile açılır. Sürenin kusursuz ilerlemesi için bu davanın dilekçesinin mutlaka bir boşanma avukatı tarafından açılması gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanma şartları nelerdir?
Anlaşmalı boşanma şartları incelendiğinde ilk olarak ve en önemli şart olarak karşımıza evliliğin en az bir yıl sürmesi gerektiği karşımıza çıkar. Bir yıldan kısa süren evliliklerde anlaşmalı boşanma davaları açılamaz. İkinci şart ise boşanma gerçekleşmesi için tarafların bütün şartlarda anlaşmış olması gerekmektedir. Bu anlaşmayı belirten bir protokol hazırlanıp taraflar tarafından imzalanmış olması da gerekmektedir. Kanunda belirtilen şart ise taraflar mutlaka davaya katılmak zorundadırlar.
Anlaşmalı boşanmada dava açan taraf kadın da olsa erkek de olsa, tarafların birbirlerinin kararlarını onaylaması gerekir. Anlaşmalı boşanma davalarında ideal olarak eşlerin birlikte mahkemeye başvurmaları uygun olur. Evlilik eğer bir yıldan daha az süredir devam ediyor ise bu kişilerin anlaşmalı olarak boşanmaları mümkün değildir.
Anlaşmalı Boşanma Özellikleri Nelerdir?
Anlaşmalı boşanma davası olması için tarafların her konuda uzlaşmış olmaları gerekir. Mali sonuçlar, çocukların durumu ve diğer konular konusunda tarafların mahkemede tereddüt göstermemeleri gerekir. Mahkeme zamanı geldiği zaman tarafların avukat ile temsil edilmelerine rağmen kendilerinin de mahkemeye gitmeleri gerekmektedir. Çünkü mahkeme sırasında hakim her iki tarafı dinleyecek ve özgür iradeleri ile karar vermiş olduklarına karar verecektir.
Uygulama sırasında her iki tarafın anlaşmalı boşanma protokolü hazırlamaları gerekir. Bu protokol anlaşmalı boşanma davası dosyasında yerini almalıdır. Tarafların anlaşmaya vardıkları konular bu tutanakta detaylı bir şekilde yer almalıdır. Bu şartlar yerin getirildiği zaman, evlilik birliği temelinden sarsılmış kabul edilecek ve boşanmaya karar verilecektir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?