Anlaşmalı Boşanma Davasında Hakim Ne Sorar?Anlaşmalı boşanma davalarında hakimin rolü ve görevi, evlilik birliğini karşılıklı anlaşma yoluna giderek sonlandırmak isteyen kadın ve erkekler tarafından merak konusu edilen bir husustur.
Nitekim hukuk sistemimizde yer alan usul ve esaslara göre boşanma davaları, çekişmeli boşanma davaları ve anlaşmalı boşanma davaları olarak ikiye ayrılmaktadır.
Bu bağlamda anlaşmalı boşanma davasında hakim ne sorar sorusunun yanıtlarına ilişkin merak edilen tüm detaylı bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Söz konusu sorunun yanıtına geçmeden önce hukuk sistemimizde anlaşmalı boşanma davasının tanımının nasıl yapıldığına değinilmesi gerekmektedir.
Türk Medeni Kanunu’nun 163. maddesinde yer alan hükümlere göre düzenlenen anlaşmalı boşanma müessesi, evlilik birliğini sonlandırmak isteyen tarafların boşanmanın getirdiği maddi ve manevi sonuçlar üzerinde mutabakata varılarak boşanmanın gerçekleştirilmesini talebiyle yetkili aile mahkemesinde açılan boşanma davası türüdür.
Burada esas itibarıyla dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır. Bunlardan ilki; karşılıklı uzlaşmaya varılarak boşanma talebinde bulunan evli kişilerin, başvuru yaptıkları tarih itibarıyla en az 1 yıllık evli olmaları koşuludur. Dolayısıyla evliliklerinde en az 1 yıllık bir süreyi devirmemiş olan tarafların anlaşmalı boşanma davası talepleri yetkili aile mahkemesi tarafından usulen reddedilmektedir.
Bunun yanında anlaşmalı boşanma davasının söz konusu olabilmesi için tarafların, evlilik birliğinin sonlandırılması kararına ilişkin tüm maddi ve manevi sonuçlar üzerinde uzlaşmış olması gerekmektedir.
Bu nedenle anlaşmalı boşanma protokolü ile belirlenen bu sonuçların hukuka uygun bir şekilde hazırlanmamış olması halinde yetkili aile mahkemesi hakimi başvuruyu inceleyip değerlendirmeye aldıktan sonra kanunlara uygun olmadığı gerekçesiyle yine reddetmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Süreci
Anlaşmalı boşanma davası sürecinde yetkili aile mahkemesi hakiminin görev ve esasları, anlaşmalı boşanma protokolünün ne derece hukuka uygun olduğunun değerlendirilmesinden ibarettir.
Bu bağlamda söz konusu tarafların imzalayarak mahkemeye sunduğu dilekçe ve anlaşmalı boşanma protokolünü değerlendirmeye alan aile mahkemesi hakimi, taraflara bu belgeyi özgür iradeleriyle imzalayıp imzalamadıklarını ve bu belgede yer alan hükümleri onaylayıp onaylamadıklarını sormaktadır.
Dava duruşması esnasında, anlaşmalı boşanma protokolüne dair taraflardan son bir kere daha teyit alan yetkili hakim, tarafların boşanmasına hükmederek davanın sonuçlanmasını sağlamaktadır. Bu kararın kesinleşmesinin akabinde taraflar resmen boşanmış olarak kabul edilmektedir.
Anlaşmalı boşanma davasının bu şekilde kısa sürede sonuçlanmasında muhakkak anlaşmalı boşanma protokolünün hukukun gerektirdiği usul ve esaslara uygun olarak hazırlanmış olması etkili olmaktadır.
Bu nedenle bu konuda alanında uzman boşanma avukatı desteği almak önem teşkil eden bir konudur. Öte yandan anlaşmalı boşanma davasında hakim ne sorar sorusuna ilişkin detaylı bilgilere ulaşmak için hukuk büromuzdan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?