Evliliklerinin artık devam edemeyecek duruma geldiği kanaatine varan eşler, boşanma kararı alabilirler. Bu durumda ortak bir paydada buluşabilen taraflar evliliği anlaşmalı olarak sonlandırabilirler.
Anlaşmalı boşanma hem mahkeme sürecinin kısalığı hem de davaya konu olacak tüm konularından önceden anlaşılması sebebiyle boşanma sürecini kolaylaştırmaktadır. Anlaşmalı boşanma şartlarına uyan çiftler yine anlaşmalı boşanma için gereken evrakları toplayarak bölgedeki Aile Mahkemesine, eğer yoksa da Asliye Hukuk Mahkemesine başvurabilirler.
Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için gereken evraklardan biri de dava dilekçesidir.
Peki anlaşmalı boşanma dava dilekçesi nedir?
Hukuk Mahkemeleri Kanunu 119. Maddede belirtilen hususlar dikkate alınarak hazırlanan, boşanmanın ilk adımıdır.
Dava dilekçesinde bulunması gerekenler;
Mahkemenin adı
Davacı ve davalının adı soyadı ve ikamet adresleri
Davacı tarafın T.C. kimlik numarası
Tarafların birer kanuni temsilcileri varsa eğer bu temsilcilerin ve davacı vekilinin adı, soyadı ve adresleri
Davanın konusu,
Olaylar; Davalı … ile … yılından beri evliliğimiz sürmektedir. Davalı ile aramızda bir süredir devam eden anlaşmazlık, zamanla daha da artmıştır. Ortak yaşam çekilmez hale gelmiştir.
Davalı ile evlilik malları, nafaka ve tazminat hususlarında anlaşmış bulunuyoruz…
Hukuki nedenler
Hukuki deliller
Sonuç ve istem: Yukarıda açıklanan nedenlerle ekli anlaşma protokolü hükümleri çerçevesinde boşanmamıza karar verilmesini saygıyla arz ve talep ederiz.
Şeklinde hazırlanan bir dava dilekçesi ile anlaşmalı boşanmak için Aile Mahkemelerine eğer bulunduğunuz bölgede Aile Mahkemesi yoksa da Asliye Hukuk Mahkemelerine başvuru yapabilirsiniz.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?