Anlaşmalı Boşanma Şartları nelerdir? Anlaşmalı boşanma sürecini incelemeden önce temellerine inip ilk olarak evliliğin ne olduğunu açıklamakla başlayalım.
Evlilik (evlenme); karşı cinsten iki bireyin hayatlarını birleştirmek istediklerini nikah memuru önünde dile getirerek hukuki bir birlik oluşturmasıdır.
Boşanma ise nikah bağı ile bağlı olan bu çiftin, bu birliği hukuk önünde sonlandırması durumudur. Boşanma kanunda yazılı sebeplere dayandırılarak gerçekleştirilir. Bu nedenler göz önünde bulundurulduğunda boşanma davaları anlaşmalı olarak gerçekleşebilir
Anlaşmalı boşanma; evlilik birliğini sonlandırmak isteyen tarafların bu birliği önceden boşanmanın kapsamına giren tüm konularda anlaşarak sonlandırmasıdır. Yani nafaka, varsa çocukların velayeti, mal paylaşımı, ortak evin kimde kalacağı gibi tüm konularda bir protokol imzalayarak anlaşması, ardından da mahkemede boşanma isteklerini tekrarlaması ile gerçekleşir.
Anlaşmalı Boşanmada, hukuki anlamda belli başlı kriterler sağlanmadan anlaşmalı boşanma gerçekleşmez. Bu şartlar;
Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için tarafların en az 1 (bir) yıldır resmi nikahla evli olması gerekir.
Anlaşmalı boşanmak isteyen taraflar, mahkemeye anlaşmalı boşanma için başvurmalıdır.
Son ve önemli şartlardan biri de anlaşmalı boşanma davası açan eşlerin mahkemeye katılması zorunludur. Boşanma isteklerini de bir kere de kendi ağızlarından beyan etmeleri gerekir. Eğer taraflardan biri gelmez veya aksi bir şey söylerse anlaşmalı boşanma gerçekleşmez.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?