Anlaşmalı Boşanma

Anlaşmalı Boşanma

Anlaşmalı Boşanma Nedir? Türk Medeni Kanunu’na göre iki çeşit boşanma bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi çekişmeli boşanma, diğeri ise çekişmesiz yani anlaşmalı boşanma olmaktadır.

Çekişmeli boşanma çiftin boşanabilmek için gerekli olan konular üzerinde aralarında belirli bir anlaşma sağlayamaması durumunda kararların sunulan belgeler ve dinlenilen tanıklar doğrultusunda mahkeme ortamında uzun süren davalar sonucunda hakim tarafından belirlenmesi ile gerçekleşir.

Çekişmeli boşanma çekişmesiz boşanmaya göre her iki taraf içinde maddi ve manevi olarak çok daha zorlayıcı bir süreçtir. Bu nedenle boşanmaya karar veren çiftler mümkünse aralarında her türlü konuya açıklık getirmeli ve anlaşmalı boşanma seçeneğini tercih etmelidirler.

Anlaşmalı Boşanma

Anlaşmalı boşanma ise çiftin boşanmaları için gerekli olan her konuda ortak bir karara varmaları sonucunda aralarında bir anlaşma imzalamaları sonucunda kısa bir süre içerisinde gerçekleşir.

Hazırlanan protokolde çiftin arasında talep edilen bir tazminat ya da nafaka varsa ödenecek bedeller, çiftin ortak çocuğu varsa çocuğun velayetinin kimde kalacağı, evlilik süresi içerisinde edinilmiş herhangi bir gayrimenkul ya da menkul bulunuyorsa bunların nasıl paylaşılacağı gibi durumlar detaylı bir şekilde belirlenmeli ve her iki tarafta hazırlanan bu anlaşmayı imzalamalıdır.

Evliliğin resmi olarak sonlandırılması için gereken her duruma çift aralarında ortak bir karar verdiği sürece anlaşmalı boşanma çok rahat bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Şartları

Evli çiftlerin anlaşmalı boşanma haklarından yararlanabilmesi için bazı kanunlar bulunmaktadır. Çift anlaşmalı boşanma kanunundan yararlanabilmek için en az bir yıl süre ile evli kalmış olmalı, boşanmanın gerçekleşebilmesi için evlilikle ilgili her konuda ortak bir karara varmış ve bu kararları bir anlaşma ile bağlamış olmalı, tarafların her ikisinin de duruşma gününde mahkemede hazır bir şekilde bulunması gerekmektedir.

Tüm bunların gerçekleştirilmesine rağmen bazı durumlarda hakim anlaşmalı boşanma için hazırlanmış olan protokolün bazı maddelerini uygun bulmayabilir. Bu durumda hakimin bazı maddeler üzerinde değişiklik yapma hakkı bulunmaktadır.

Taraflar anlaşma maddeleri üzerinde hakim tarafından yapılan değişiklikleri uygun görmediği takdirde anlaşmalı boşanma gerçekleşemez. Eğer yapılan değişiklikleri her iki tarafta kabul ederse boşanma resmi olarak gerçekleşebilmektedir.

Tüm gereken şartların sağlanması halinde hakim evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle hakim çiftin boşanma isteğini kabul edecektir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer

Anlaşmalı boşanma davaları genellikle taraflar arasında yapılmış olan protokole göre tek celsede tamamlanabilmektedir.

Tarafların boşanma istemiyle mahkemeye başvurmasından yaklaşık 1 ya da 2 ay sonrası için duruşma günü belirlenmektedir.

Davanın bir avukat tarafından açılması durumunda ise bu süre daha da kısalarak 1 ya da 2 hafta içerisinde tüm işlemler mahkemenin yoğunluğuna göre sonlanabilmektedir.

Anlaşmalı boşanma davasının sonuçlanmasından sonra mahkeme çifte 15 günlük bir temyiz hakkı sunmaktadır. Taraflar bu temyiz haklarından feragat ederek boşanmanın resmi olarak gerçekleşmesinin daha kısa bir süre içerisinde gerçekleşmesini sağlayabilirler.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Görülür

Ülkemizde tüm çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davaları aile mahkemesi tarafından görülmektedir. Eğer bulunduğunuz bölgede aile mahkemeleri bulunmuyorsa Asliye Hukuk Mahkemeleri boşanma davanızla ilgilenecektir.

Bir evliliği sonlandırmak her iki tarafta bu konuda hem fikir dahi olsa oldukça yıpratıcı ve zorlayıcı bir süreç olmaktadır. Her iki tarafında maddi ve manevi olarak zorlanacağı bu boşanma sürecini olabilecek en rahat ve sıkıntısız şekilde atlatabilmek için mutlaka çekişmeli ya da anlaşmalı boşanma davalarında bu konuda uzman bir avukatın yardımı alınmalıdır.

Hazırlanacak olan anlaşma e yapılacak olan başvurular avukatlar tarafından yapılmalı ve her iki tarafında çıkarları bu avukatlar tarafından gözetilerek korunmalıdır. Avukatlar aracılığı ile yapılacak olan tüm işlemler kısa süre içerisinde tamamlanacaktır.

AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?

BİZE ULAŞIN