Anlaşmalı Boşanmada Bilinmesi Gerekenler Nelerdir? Boşanma hukuku içerisinde anlaşmaya dayanan durum, boşanma sürecinin en kolay biçimde gerçekleştiği durum olarak tarif edilir.
Taraflar, sıkıntıdan uzak biçimde boşanabilmek için karşılıklı uzlaşı ile mahkemeye başvurur ve gerekli işlemlerin başlamasına olanak sağlar.
Bu noktada ivedilikle başlayan boşanma davası hakkında söylenecek ilk şey, anlaşma durumu sayesinde hızlı bir biçimde son bulabileceği olup böylece her iki taraf dilediği hayatı yaşama alanında büyük avantaj yakalar.
Anlaşmalı boşanma, en sade ve basit haliyle tanımlanacak olunursa boşanmak isteyen çiftlerin bütün hukuki sonuçlar üzerinde anlaşmaya vararak boşanma davası açma olarak tanımlanabilir.
Bu hukuki sonuçların içinde ise boşanma sonucunda gerçekleşecek olan mali sonuçlar, eşe ödenecek olan nafaka ve çocuk var ise onların velayetinin kime verileceği konusunda anlaşmaya gidilmesidir.
Anlaşmalı boşanma için çiftlerin uzlaşmaya gitmesi yetmemekte aynı zamanda Türk Medeni Kanunu’nda geçen şartların da taşınması gerekli olmaktadır. Anlaşmalı boşanma yapılabilmesi için eşlerin en az bir yıl evli kalma şartı da bulunmaktadır.
Bu şartı taşıyan çiftler bir avukat aracılığı ile boşanma dilekçesi ve boşanma protokolü hazırlayıp Aile Mahkemesi’ne ya da Aile Mahkemesi yerine geçen Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Çiftlerin ise davaya katılımı mecburdur. Hâkim şartları inceleyip, uygun bulduğu takdirde anlaşmalı boşanma gerçekleşecektir.
Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlamak için, mutlaka alanında uzman bir boşanma avukatından yardım alınmalıdır ve protokolü ona hazırlatmalıdırlar.
Bu protokolde mali istekler, nafakalar ve çocukların velayeti yer almalıdır. Bu konularda uzlaşmaya gidildiğini belirten bu protokol anlaşmalı boşanmanın sorunsuz şekilde sonuçlanmasını sağlayacaktır.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?