Boşanma Avukatı ve Boşanma Davası. Boşanma davası evlilik birliğini sonlandırmak isteyen kişiler tarafından aile mahkemelerinde açılmaktadır. Günümüzde boşanan çiftlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Boşanma nedenleri arasında ise aldatma, şiddet ve şiddetli geçimsiz yer alıyor.
Kendi aralarında anlaşmaya varamayan kişiler çekişmeli olarak, anlaşmaya varan kişiler ise daha kısa sürede anlaşmalı olarak boşanmış oluyorlar. Anlaşmalı boşanmak bir çok kişinin arzu ettiği bir durum olsa da kanunen bazı şartları yerine getirmek gerekiyor.
Boşanma davası dilekçesinin anlaşmalı boşanma davalarında özel yeri vardır. Bu dilekçeler taraflar tarafından detaylı bir şekilde ele alınmış olmalıdır. Buna ek olarak dilekçede yazılanlar ile gerçek hayatta uyumsuzluk olmamalıdır. Hakim duruşma sırasında her iki tarafı dinleyecek ve gerçekten uzlaşma sağlanıp sağlanmadığının tespitini yapacaktır.
Anlaşmalı boşanma olması için evli çiftlerin evlilik süresinin en az 1 sene olmuş olması gerekiyor. Bu kurala uymayan başvurular en başından usulen kabul edilmemiş oluyor. Tarafların avukatla temsil ediliyor olsalar bile mahkemeye çıkmaları gerekiyor.
Boşanma davalarında önemli noktalar arasında bir avukat ile çalışmak gelir. Avukat desteği ve kontrolü altında ilerleyen davalarda herhangi bir hak kaybı ya da mağduriyet söz konusu olmayacaktır. Bunun yanı sıra dikkat edilmesi gerekenler ve boşanma davası nasıl açılır:
Çekişmeli boşanma davasında maddi durum incelemesi ve ilk duruşma ile ilgili fikir sahibi olmak gerekmektedir.
Davaya, alanında uzman bir avukat eşliğinde hazırlanmak, olası tüm hak kayıplarını engelleyecektir. Boşanma sürecinde özellikle çocuklu olan çiftlerin, çocuklarının menfaatlerini ön planda tutması gerekmektedir.
Nafaka ve mal paylaşımı gibi konularında anlaşmak ve orta paydada buluşmak, sürecin daha kısa şekilde sonuçlanmasını sağlayacaktır.
Boşanma davalarında Resen araştırmaları özellikle yargılama usulü açısından önem taşımaktadır. Boşanma davaları genel olarak kamu düzenini de ilgilendiren konulardır.
Ancak Medeni Yargılama Hukuk kurallarına göre düzenlenmektedir. Fakat boşanma yargılamalarında ceza yargılaması anlamında bir resen araştırması söz konusu olmaz. Fakat Resen araştırma ilkesinin sınırlı bir biçimi söz konusu olmaktadır.
Resen Araştırma ilkesi nedir sorusunun en kısa yanıtı ise; resen araştırma ilkesi, hakime sınırsız bir özgürlük alanı tanımaz. Hakim; kesin delillere ve ispatlara bağlı olmakla beraber kararlarına da vicdanen uygun gördüğü şekilde hükmedebilir.
Boşanmada hakimin takdiri mahkemeye sunulan deliller ve olgular neticesinde, hakimin gözlemleri ve vicdanına göre yapılmaktadır. Ancak bu konuyu sınırlandırmak ve hakimi belirli bir sınır çerçevesinde yetkilendirmek adına da resen araştırma ilkesi söz konusu olmaktadır.
Bu araştırma kapsamında tarafların öne sürmediği durumların bile araştırılması gerekmektedir. Resen araştırma ilkesi; genel olarak ceza davalarında ve çekişmesiz yargı işlerinde kullanılan bir yöntem olarak kabul edilir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?