Boşanma Davası Nasıl Açılır? Boşanma davası açmak için yetkili Aile Mahkemeleri’ne başvurmanız gerekir. Eğer çekişmeli boşanma davası açmak istiyorsanız, karşı tarafın kusurlu olduğunu düşündüğünüz yanların mahkemeye sunulmuş olması gerekir. Bunun için mahkemeye telefon kayıtları, otel kayıtları ve benzeri delilleri sunabilirsiniz.
Boşanma davasında hangi delilin sunulacağını bilmeniz de önemlidir. Çünkü mahkemeye sunulmaması gereken ve özel hayata saygıyı ihlal eden durumlar söz konusu olabilir. Dava açan taraf kendisini ne olduğunu anlamadan sanık olarak bulabilir.
Boşanma davası dilekçesini eksiksiz olarak tamamladığınızdan emin olun. Bu dilekçenin içinde boşanma ile ilgili olan her detayın ele alınmış olması gerekir. Nafaka ödenecek mi?
Eğer evlilikten doğan çocuk varsa, çocuğun velayeti kimde olacak? Boşanmadan kaynaklı çıkan sorunlara açıklama getirilmiş mi yoksa arada hala anlaşmazlık var mı?
Anlaşmazlık olması halinde dava çekişmeli olacağından davanın sonuçlanması beklediğinizden daha uzun sürebilir. Dilekçede anlaştığınıza dair maddeleri sıralamanız ise sürecin hızlanmasına yardımcı olarak sizi bir çok israftan kurtaracaktır.
Boşanma davası açılmasının yolu Aile Mahkemesi’ne başvurulmasıdır. Boşanma davaları iki farklı şekilde açılabilir. Bu boşanma davası türleri de çekişmeli ve anlaşmalı boşanmalardır.
Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır sorusunun cevabı ise öncelikle bir protokolün hazırlanması gerekliliğidir. Bu protokolde eşlerin boşanmanın doğuracağı tüm hukuki sonuçlar hakkında ortak verdikleri kararlar yer almalıdır. Ayrıca bu protokolde her iki tarafında imzası olması şarttır. Anlaşma sağlanamazsa da çekişmeli boşanma davası açılmalıdır.
Boşanma davasını kısa sürede sonuçlandırmak isteyen kişilerin anlaşmalı boşanma davası açması pek çok uzman tarafından tavsiye edilmektedir. Anlaşmalı boşanmada her türlü konu hakkında bir anlaşma olacağı için dava da kısa sürede sonuçlanacaktır.
Çekişmeli boşanma davası ise çok daha uzun sürede sonuçlanabilmesi yüksek ihtimaldir. Boşanma davalarında avukatın vekaleti hak kaybı olamaması için oldukça önemlidir.
Avukata verecek parası olmayan kişilerin de başvurabilecekleri yöntemler mevcuttur. Ücretsiz avukat ile boşanma davası açmak isteyen kişiler baroya başvurabilir. Baro bu kişilere bünyesine bağlı olan avukatlardan birisini atayacaktır.
Boşanma davası aşamaları boşanma davasının çekişmeli ve anlaşmalı olmasına göre değişir. Boşanma davası nasıl açılır 2019:
Boşanma davası açma 2019 için öncelikli olarak geçerli sebeplerin olması gerekir. En az bir sene evli kalmak, boşanma davası açmak için gereklidir. Diğer sebepler:
Bu sebeplerden herhangi biri gerekçe gösterilerek boşanma işlemleri başlatılır.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?